Παραμύθια της ……Σουηδίας και η χαμένη τιμή της εξάωρης εργασίας.

skitso-langar-kapitalismos-anthrwpino-proswpo.jpg

ΕΙΔΕΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ; -γιατι υπαρχει και …τετοιος…
Αντε παλι με αυτη την »καταργηση» του 8ωρου και την καθιερωση της 6ωρης εργασιας -χωρις μειωση αποδοχων-στη Σουηδια…
Τωρα που το αμεσως επομενο διαστημα ερχεται ο Αρμαγεδωνας στα εργασιακα διαφορα παπαγαλακια του συστηματος μετα απο ενα χρονο ξαναεβγαλαν στην επιφανεια αυτο το παραπλανητικο δημοσιευμα…

(Εδω η προσωπική άποψη σαν εργαζόμενου στη Σουηδία του Καλαντρανη Δημητρη. Είναι εμπειρία που έζησε στο πετσί του)
Kalandranis Dimitris :

«Το ψέμμα του Σουηδικού 6ώρου και της ευημερίας
Για όσους ακούνε για το 6ωρο καθεστώς εργασίας της Σουηδίας θα ήθελα να ενημερώσω ότι είναι ένα μεγάλο τέχνασμα και ψέμα.
Και εξηγούμαι απλά και καθαρά…οι εταιρίες οι οποίες δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος, το κάνουν πιλοτικά. Ένα ευρώ να χαθεί θα γυρίσουν πίσω στο κανονικό ωράριο.
Επίσης η ιστορία έχει ως εξής:
Ο εργαζόμενος υπογράφει ένα συμβόλαιο με μια εταιρία για 75% ωράριο, έτσι μετριούνται οι εργασιακές ώρες στη Σουηδία. Αυτό συνεπάγεται 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Τώρα, οι εταιρίες αυτές, παίρνουν το 80% του μισθού του εργαζόμενου από το arbetsförmedlingen , τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Ελλάδας. Δηλαδή, ο μισθός του εργαζόμενου πληρώνεται από άλλους εργαζόμενους και όχι απο την εταιρία. Στην πραγματικότητα, οι εταιρίες αυτές μέσα στη μέρα έχουν ανάγκη απο 8ωρη, 9ωρη η και 10ωρη εργασία και ποτέ εξάωρη, στα χαρτιά μόνο φαίνεται έτσι. Την ίδια στιγμή αυτές οι ίδιες εταιρίες 6ωρου, έχουν προσλάβει άλλες μεγάλες εταιρίες, να διευθετήσουν τον εργασιακό χρόνο των εργαζομένων με τόσο εργασιακή πίεση, που πολλοί Σουηδοί παθαίνουν εγκεφαλικά, τα οποία δίνουν και παίρνουν. Μην ξεχνάμε ότι οι Σουηδοί, είναι οι εργαζόμενοι που παίρνουν τις περισσότερες άδειες λόγο ασθένειας και λείπουν τον περισσότερο χρόνο απο την δουλειά. Σε τόσο συχνό βαθμό, που το σύστημα υγείας πιά, έχει αρχίσει να γίνεται πιό επιθετικό σε αυτό τον τομέα.

Μέσα στον εργασιακό χρόνο του εργαζόμενου, τα υποτιθέμενα συνδικάτα, έχουν πιέσει ο εργαζόμενος να έχει φαγητό από την εργασία του. Όμως, το φαγητό αυτό το πληρώνει πίσω στην εταιρία η οποία επιλέγει την χειρότερη ποιότητα φαγητού για χαμηλό κοστολόγιο. Περιττό να διευκρινίσω ότι φυλετικές και θρησκευτικές ανάγκες όπως Μουσουλμάνοι, ή νηστείες πάνε περίπατο. Πληρώνεις και ας μήν φας. Το χειρότερο όμως είναι η άθλια ποιότητα φαγητού.

Όταν η περίοδος των 6 μηνών του συμβολαίου περάσει, η εταιρία σχεδόν πάντα, όλοι το ξέρουν, όλοι το κρύβουν, βγάζει τον εργαζόμενο άχρηστο, τον απολύει και προσλαμβάνει πάλι άλλον από το arbetsförmedlingen, για να πληρώσει μόνο το 20% του μισθού του. Το arbetsförmedlingen αντίστοιχα, για να δείξει χαμηλά ποσοστά ανεργίας, ποιεί την νήσσαν, παρότι αναγνωρίζει πολύ καλά την τακτική αυτή των εταιριών. Επίσης, να ενημερώσω ότι η φυλετική διάκριση στην εργασία στην Σουηδία είναι τεράστια και ας φαίνεται αλλιώς.

Θα συμπληρώσω επίσης την ύπαρξη των μηδενικών συμβολαίων εργασίας. Και εξηγούμαι…
Ο εργαζόμενος υπογράφει συμβόλαιο μηδενικών ωρών εργασίας που πρακτικά σημαίνει ότι: η εταιρία, καμία απολύτως υποχρέωση δεν έχει να δώσει εργασιακές ώρες στον εργαζόμενο. Μπορείς να είσαι εγγεγραμμένος όσο διάστημα σε έχει η εταιρία και να μη δουλέψεις ούτε μία ώρα για μήνες. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία δεν έχει ανάγκη να σε απολύσει, αφού μπορεί να σε έχει στα χαρτιά της για όσα χρόνια θέλει. Αποτέλεσμα: οι εταιρίες, με τόσους εργαζόμενους σε αναμονή, ουσιαστικά πιέζουν ψυχολογικά τον εργάτη να αποδεχτεί οποιαδήποτε εργασιακή συνθήκη. Ο εργαζόμενος δεν προστατεύεται καθόλου παρά μόνο παρακαλάει για εργασιακές ώρες. Θεωρητικά τώρα…η εταιρία, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον εργαζόμενο για το ωράριό του, απο την αρχή της εβδομάδας, για την επόμενη…πρακτικά…σου τηλεφωνούν ακόμη και 12.00 το βράδυ για το πρωί και εάν αρνηθείς πολλές φορές, απλά δεν ξανά παίρνεις ώρες.

Μην ξεχνάμε, ότι το χιλιο ξακουσμένο σύστημα υγείας ιδιωτικοποιείται τώρα. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί, αποτέλεσμα: οι γιατροί , πιέζονται τρομερά να τελειώσουν έναν ασθενή σε περιορισμένο χρόνο. Τα νοσοκομεία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποσοστό ασθενών που ξεπετάνε. Οι γιατροί εργάζονται σιγά σιγά πιο πιεσμένα με αποτέλεσμα να μην γίνονται και σωστές διαγνώσεις. Επίσης, στη Σουηδία, δεν περιθάλπεσαι άμεσα όπως στην Ελλάδα. Και εξηγούμαι…ακόμη και εάν πονάς πολύ κάπου, θα αποφύγουν να σου κάνουν ακτινογραφία για κάτι. Πολλοί Σουηδοί λοιπόν καταλήγουν να καλούν με ψεύτικες κλήσεις τα επείγοντα, δήθεν ότι έπεσαν, για μπορέσουν να δουν γιατρό. Το σύστημα υγείας στη Σουηδία δεν δίνει ούτε ευρώ για τον ασθενή εάν ξεκάθαρα δεν πεθαίνει ή βρίσκεται σε τρομερά άσχημη κατάσταση.

Προφανώς, το να συγκρίνει κανείς την Ελλάδα με τη Σουηδία αυτή τη στιγμή είναι άδικο, μιας και η Σουηδία, είναι καπιταλιστικό κράτος πολλά χρόνια πριν την Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η Σουηδία στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο τάχθηκε με τους Γερμανούς και δεν άνοιξε ρουθούνι. Δεν χρειάστηκε να ανοικοδομηθεί και να επανέλθει από καταστροφές.

Το κυριότερο όλων όμως είναι ότι η Σουηδία, είναι αποτέλεσμα καπιταλιστικού σχεδιασμού κοντά στα σύνορα με την τότε κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, όπου το καπιταλιστικό μοντέλο έπρεπε να λειτουργεί και να δείχνει ανθρώπινο, έναντι στην »κακή» κομμουνιστική Ρωσία, μιας και οι δύο χώρες συνορεύουν. Τώρα που Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, η ανάγκη για το »καλό» πρόσωπο έπαψε να υπάρχει και το καπιταλιστικό, νεοφιλελεύθερο μοντέλο, ξαναπαίρνει πίσω τις υποτιθέμενες»δωρεές». «

Kalandranis Dimitris

Δείτε σχετικά