Μηδενικές επικουρικές λόγω αναδρομικών μειώσεων

26613891_17050507.limghandler.jpg

Yπό την απειλή της καταβολής μηδενικής επικουρικής σύνταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι! Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι κατά την τελευταία καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων είδαν μειωμένες έως και 50% τις αποδοχές τους. Με δεδομένο όμως ότι από τον Οκτώβριο αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από τον Ιούνιο ώς και τον Αύγουστο, πολλοί θα είναι οι συνταξιούχοι που θα υποστούν άλλη μία επιπλέον αναδρομική μείωση της τάξεως του 50%.
Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά έλαβε τώρα 75 ευρώ (μείωση 50%).Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στον λογαριασμό της μόνο ένα ευρώ! (149-75 = 74 ευρώ x 3 = 222).
2. Σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Σωρρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.
Ειδικότερα στην επόμενη καταβολή των επικουρικών θα καταγραφούν τα εξής:
1. Οι 30.000 συνταξιούχοι με ειδικά καθεστώτα θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν χωρίς τις περικοπές για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
2. Οι 150.000 συνταξιούχοι που είχαν περικοπές στις 2 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
3. Οι 70.000 συνταξιούχοι του πρώτου πακέτου (κυρίως συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι – ΤΑΔΚΥ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί – ΤΕΑΕΙΓΕ και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ – ΤΕΑΠ – ΕΤΒΑ που είδαν τις συντάξεις τους κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 8% με 10%) θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο ώς και τον Δεκέμβριο.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι μετά και το σοκ των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%, διεκδικούν να τους επιστραφούν όλα όσα τους έχουν πάρει. Χθες συνταξιούχοι όλων των Ταμείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν περίπου δύο ώρες έξω από το υπουργείο, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή στις 19.00 στην Ομόνοια. «Απλά εφάρμοσα τον νόμο» ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους, σύμφωνα με τον πρόεδρο συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμο Κουμπούρη, που συμμετείχε στη συνάντηση.

Πηγή: Ηλίας Γεωργάκης, TA NEA.gr

Advertisements