Στήνουν «εθνικό κοινωνικό μέτωπο» για το τσάκισμα των εργαζομένων

synanthsh-katrougalou-koinwnikwn-etairwn.jpg

Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε χρόνος για χάσιμο.Όσοι έχετε επαφή με ιδιωτικές κλινικές θα ξέρετε από πρώτο χέρι τι έπαθαν οι συνάδελφοι εκεί.Επίσης το έχουμε σχολιάσει και εδώ αλλά και συζητήσει δια ζώσης.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ πέρα από την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, στο κλαδικό συνδικάτο για να αντισταθούμε.Εκτός να νομίζουμε πως κάποιοι θα εξαιρεθούν ή πως μπορούμε να ζούμε με ψίχουλα.Μην αφεθούμε στη μοίρα συνάδελφοι και μην ξεγελαστούμε από λόγια παχιά.

Σε συγχορδία κυβέρνηση – εργοδοσία και κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχειρούν να στήσουν σκηνικό συναίνεσης μπροστά στη σφοδρή επίθεση στα Εργασιακά με τα νέα πλήγματα σε μισθούς, μεροκάματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες που βρίσκονται προ των πυλών.

Όπως διαφάνηκε και από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) το πρωί της Τρίτης στόχος είναι η χάραξη κοινής γραμμής ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, να μονιμοποιηθούν οι μέχρι τώρα ανατροπές και να προωθηθούν οι νέες ενόψει και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το γεγονός της σύγκλισης των απόψεων κυβέρνησης – εργοδοσίας – εργοδοτικού συνδικαλισμού διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος σημείωσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης, και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα», το οποίο όπως είπε θα ζητηθεί να στηριχθεί πολιτικά από τα κόμματα, επιβεβαιώνοντας ότι με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και εργοδότες προχωρούν στη χάραξη «κοινής γραμμής» στα εργασιακά και πως η συνάντηση έδειξε ότι στήνεται για παγίδα στους εργαζόμενους, με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν τις ευθύνες των εργοδοτικών οργανώσεων και κυρίως του ΣΕΒ, για λογαριασμό των οποίων επιδιώκονται τα νέα μέτρα και να χρεώθεί την αντεργατική επίθεση σε ορισμένους από τους δανειστές με «νεοφιλελεύθερες απόψεις» όπως το ΔΝΤ.

Χέρι βοήθειας για μια ακόμα φορά από τη ΓΣΕΕ

Ανεκτίμητη είναι διαχρονική η προσφορά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στη νομιμοποίηση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα σχέδια που ετοιμάζονται μέσω των “κοινωνικών διαλόγων”. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρός της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανάφερε πως «σήμερα, μαζί με τον υπουργό συζητήσαμε τρόπους για να χαράξουμε μια εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι όσα είχαμε συνομολογήσει το 2014 εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.

Εκτιμώ, ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια γραμμή, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης δε μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δε μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δε μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και κυρίως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Σταθερός και ο καθαγιασμός της ΕΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον Γ. Παναγόπουλο να δηλώνει πως για τα εργασικά πρέπει «να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων». Πρόκειται για αυτά τα «πλαίσια» μέσα στα οποία καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γκρεμίστηκαν οι μισθοί.

Δηλώσεις προέδρων των εργοδοτικών ενώσεων

Για «θετικό κλίμα» στην συνάντηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ενώ υπέρ του “κοινωνικού διαλόγου” τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και επανέλαβε την στήριξή του στο αίσχος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που ρίχνουν τους κλαδικούς και επαγγελματικούς μισθούς στο ύψος της ΕΓΣΣΕ. Για τη «μετενέργεια» των συμβάσεων, όχι μόνο δεν τάχθηκε υπέρ, αλλά όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αυτή πρέπει να καθορίζεται από εργοδότες και εργαζόμενους και όχι από το κράτος. Την ίδια θέση παίρνει η ΕΣΕΕ και για το ζήτημα της ανταπεργίας και των ομαδικών απολύσεων, καθώς δεν τάσσεται ενάντια, αλλά απλώς «επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».

Επί της ουσίας στον “κοινωνικό διάλογο” θα τεθούν αυτά που συζητά ήδη η κυβέρνηση με τους δανειστές με βάση το τρίτο μνημόνιο.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπόμνημα των δανειστών, αλλά και από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, προωθείται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, «ευελιξία αμοιβών», δηλαδή η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση, αύξηση του ορίου απολύσεων, αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τη δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών (λοκ άουτ).

Advertisements