ΠΟΛΕΜΟΣ!

Συναδέλφισες,συνάδελφοι

Επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα τα μαύρα μαντάτα που μας ετοιμάζουν για τα εργασιακά.Βγάλτε το κομπιουτεράκι και κάντε τον προυπολογισμό σας:Νοίκι-δόση,ρεύμα,φαϊ,μετακινήσεις.ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ!Κανείς δεν πρόκειται να γλυτώσει ούτε ο φρόνιμος ούτε αυτός που κάνει υπομονή.Μαζευτείτε γύρω από το συνδικάτο.Ειδοποιείστε τους συνάδελφους που έμειναν άνεργοι.Όλοι μαζί ασπίδα σε ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

H ΕΝΥΠΕΚΚ σε ανακοίνωση για τα νέα δεδομένα στα εργασιακά αναφέρουν ότι συμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να επανεξετάσει το σύνολο των θεσμών της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα η ψηφισμένη διάταξη του άνω νόμου ορίζει (σελ. 1026) ότι: «Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.».

Παρακάτω αναφέρεται ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.» και τέλος ότι: «Για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, της ΕΕΚ και της ανάπτυξης ικανοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, οι αρχές θα κάνουν χρήση της τεχνικής βοήθειας, επωφελούμενες μεταξύ άλλων από την εμπειρογνωμοσύνη διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η ΔΟΕ.»

Ο δεκάλογος των δανειστών. Τα δέκα (10) μέτρα που απαιτούν

Από τις παραπάνω μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά και από μεταγενέστερα κείμενα των δανειστών στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, γίνεται σαφές πως οι δανειστές έχουν καταλήξει σε δέκα (10) μέτρα γενικευμένης και καθολικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με στόχο την ολοσχερή ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα στη χώρα, αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Ειδικότερα οι δανειστές προτείνουν και επιμένουν στη δική τους εργασιακή ατζέντα με τα παρακάτω μέτρα για τον Ιδιωτικό Τομέα, πολλά από τα οποία πάντως η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχουν τεθεί:

1.Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Το αν θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους ή και τους ήδη εργαζόμενους, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης!

2.Μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους έχοντες ηλικία άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών).

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση (ν. 4172/2013 άρθρο 103) ο νέος νομοθετημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1-1-2017.

3.Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων-επιδομάτων («ΑΠΟ-επιδοματοποίηση» του μισθού).

Σύμφωνα με την πρωτοφανούς σκληρότητας διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 (παρ. ΙΑ.11 σελ. 5612): «ε)Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.» και «στ)Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.».

Τώρα οι δανειστές επιμένουν να καταργηθούν ακόμη και οι τριετίες (προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας) που έχουν παγώσει με την αμέσως παραπάνω ρύθμιση!

4.Αμετάβλητο μισθό (ίδιο) για όλον τον εργασιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού»-«single minimum wage system»).

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό που υποστηρίζεται κυρίως από το ΔΝΤ, ο μισθωτός του Ιδιωτικού Τομέα θα λαμβάνει (χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα) τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!

5.Νομοθετημένο από την κυβέρνηση (και όχι συμφωνημένο από τη ΓΣΕΕ) κατώτατο μισθό κατ’έτος. Κατώτατος μισθός εκτός του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται ήδη από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013!

6.Δυνατότητα συνομολόγησης κατώτατου μισθού, κατώτερου μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ) με παράκαμψη των ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό αποτελεί την απόλυτη ανατροπή στο μισθολόγιο του Ιδιωτικού Τομέα και οδηγεί στη βίαιη καταβύθιση των σημερινών μισθών!

7.Κατάργηση γενικώς της μετενέργειας των ΣΣΕ. Είναι γνωστή η εμμονή των δανειστών στη σύντμηση ή/και κατάργηση του χρόνου μετενέργειας των ΣΣΕ.

8.Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (χωρίς όρια και χωρίς διοικητικό βέτο). Η επιμονή των δανειστών θα είναι τώρα ισχυρότερη, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον της ΔΕΕ εισηγήθηκε ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!

9.Κατάργηση των συνδικαλιστικών διατάξεων (ν. 1264/1982) για τις διευκολύνσεις, τις άδειες και την προστασία των συνδικαλιστών από απολύσεις-μεταθέσεις, καθώς και αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες.

10.Γενικευμένη ευελιξία (flexibility) και ευελισφάλεια (flexicurity) της αγοράς εργασίας με τη θέσπιση και επέκταση όλων των «νέων» μορφών «μικρο-εργασίας» (φτηνής και απροστάτευτης εργασίας), όπως:

α.Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising, teleworking.

β.«Συμβάσεις μηδενικών ωρών» ή «έκτακτης ανάγκης» («zero hour contracts»).

γ.«Συμβάσεις λίγων ωρών» («low hour contracts»).

δ.«Συμβάσεις με το τηλέφωνο» («on–call contracts»).

ε.«Λευκές συμβάσεις» («white contracts»).

Πηγή:Ημερησία

Και δεύτερη επιβεβαίωση:

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μόλις τώρα ξεκινούν. Οι ερωτήσεις σας είναι πολύ συγκεκριμένες γι’ αυτό δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup και αυτό θα αποφασίσει».

Αυτή ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 14 Ιούνη, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου σχετικά με το εργασιακό πακέτο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, το επόμενο φθινόπωρο.

Με λίγα λόγια, δεν είδατε τίποτα ακόμα, έρχονται κι άλλα μέτρα. Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αναφερόταν στην έννοια των «βέλτιστων πρακτικών» που συμφωνήθηκαν στο 3ο μνημόνιο και σε συγκεκριμένα θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (και η σχετική πρόταση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), η παραπέρα μείωση του κατώτερου μισθού και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, ο αμετάβλητος μισθός σε όλο τον εργασιακό βίο, η δυνατότητα συμβάσεων κάτω ακόμα και από τον κατώτατο μισθό, η γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος.

Είχε προηγηθεί δήλωση του ίδιου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ενιαίο για όλα τα κράτη-μέλη κανονισμό για τον καθορισμό των μισθών με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «το εργασιακό κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με μείωση της μισθολογικής όσο και φορολογικής επιβάρυνσής τους».

Η άρνηση απάντησης από τον Ντάισελμπλουμ είναι αποκαλυπτική όσο και απειλητική ενάντια στους εργαζόμενους. Αναγνώρισε ότι αναμένεται νέος, ακόμα πιο βάρβαρος, κύκλος αντεργατικής επίθεσης με τις εργασιακές αλλαγές που δεν είναι υπόθεση απλά των ελληνικών μνημονίων, αλλά μια συντονισμένη, ενιαία πολιτική της Ένωσης για όλες τις χώρες. Και ανέδειξε την ουσία αυτής της πολιτικής: Ελάφρυνση του κεφαλαίου, επιβάρυνση του λαού και δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για περισσότερα κέρδη και ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση είναι έκθετη συνεχίζοντας την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού περί «κόκκινων γραμμών».

Διά στόματος Ντάισελμπλουμ, λοιπόν, η επιβεβαίωση για όσα προειδοποιεί το ΚΚΕ: Οι θυσίες δεν έχουν τέλος.

Τέλος στον κατήφορο δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και λαϊκή συμμαχία με στόχο την κατάργηση του κακού και της πηγής του: Της εξουσίας του κεφαλαίου που δεν γνωρίζει όριο στη βαρβαρότητά του είτε στην κρίση είτε στην ανάκαμψή του.

Πηγή:902.gr

Advertisements