1η Μάη:Δεν είναι αργία είναι Απεργία!

«Εἶχες τὰ μάτια σκοτεινά, σφιγμένο τὸ σαγόνι
κι εἴσουν στὴν τόλμη σου γλυκός, ταῦρος μαζὶ κι ἀηδόνι.»

Επιτάφιος,Γιάννης Ρίτσος

Έτσι θυμάται, η μάνα που μοιρολογά το δολοφονημένο γιό της, τη στιγμή που έφευγε από το σπίτι εκείνο πρωϊνό της πρωτομαγιάς για να διεκδικήσει το δίκιο της τάξης του, το ψωμί το δικό του και των συναδέλφων του.Να διεκδικήσουν τη Συλλογική Σύμβαση, να αμοίβονται δηλαδή όλοι ίσα για την ίδια δουλειά, να μην αυθαιρετεί το κάθε αφεντικό εις βάρος τους κατά πως τον συμφέρει, να είναι όλοι οι εργαζόμενοι προστατευμένοι κάτω από την ίδια στέγη, με τα ρεπό και τα ένσημα τους.Και ΝΙΚΗΣΑΝ!

Σικάγο, Μάης 1936

Το 1884, η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας αποφάσισε στο συνέδριο της ότι η 1η Μάη 1886 θα ήταν μέρα εκτεταμένου απεργιακού αγώνα, με σκοπό την καθιέρωση του 8ωρου.Την απόφαση αυτή πήρε στα χέρια της η εργατική τάξη των ΗΠΑ, την έκανε πράξη, ακόμα και τραγούδι:

«Σκοπευουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα

όχι πια να μοχθούμε απ’ τα χαράματα,

ίσα-ίσα μόνο για να ζουμε,

να μην έχουμε μια ώρα να σκεφτούμε»

Διεκδικούσαν: «Οχτώ ώρες δουλειά, Οχτώ ώρες ανάπαυση και οχτώ ώρες για ότι θέλουμε»

Στην πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 στις ΗΠΑ πήραν μέρος μισό εκατομμύριο εργάτες, με διαδηλώσεις στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις. Επίκεντρο του αγώνα αναδείχτηκε το Σικάγο.Στις 3 Μάη η αστυνομία πυροβόλησε εν ψυχρώ εναντίον εργατών που διαδήλωναν.Την επόμενη, 4 Μάη, έγινε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Χέιμάρκετ, όπου κάποιος προβοκάτορας έριξε βόμβα εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία εκμεταλλευτηκε το γεγονός και χτύπησε την συγκέντρωση , ενώ το αστικό κράτος βρήκε την ευκαιρεία να συλλάβει τους ηγέτες των εργατών.Συγκεκριμένα οδηγήθηκαν σε σκηνοθετημένη δίκη οχτώ άνθρωποι. «Κρεμάστε τους πρώτα κι ύστερα τους δικάζετε» ήταν η αξίωση του κράτους των αφεντικών.Κι αυτό έγινε, στις 11 νοέμβρη του 1887 με τους Πάρσονσ,Σπάις,Φίσερ και Έγκελ να οδηγούνται στην αγχόνη.

«Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, είστε μα την αλήθεια «πτωχοί τω πνεύματι».Τα λόγια αυτά του Σπάις στο δικαστήριο τα επαλήθευσε η πάλη των εργατών.

Η πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 είχε ως αποτέλεσμα 185000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους από τις 12 στις 10 και 9 ώρες.

Σε πολλές περιοχές κερδήθηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ σε αρκετές βιομηχανίες σταμάτησε η Κυριακατικη εργασία.

Θεσσαλονίκη, Μάης του ’36

images.jpeg

Οι καπνεργάτες της θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης. Στην απεργία πήραν μέρος 40000 καπνεργάτες. Στις 4 Μάη, η αστυνομία επιτίθεται σε απεργούς στη Θεσσαλονίκη και τραυματίζεται σοβαρά η εργάτρια Σοφία Κωνσταντινίδου. Δύο μέρες μετά, στη διάρκεια της πορείας, φασίστες τραυματίζουν τον εργάτη Κ. Σταματίου. Ο Μεταξάς που διέρχεται τη μέρα εκείνη από την πόλη δίνει εντολή στους αστυνομικούς να διαλύσουν τους απεργούς με κάθε τρόπο.

Το Σάββατο 9 Μαη, στην πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη παίρνουν μέρος 30000 απεργοί με την συμπαράσταση όλου του λαού.Χωροφύλακες χτυπούν τους απεργούς και σκοτώνουν 9 διαδηλωτές ενώ τραυματίζουν πάνω από 200. Πρώτος νεκρός είναι ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Στις 10 Μάη ο «Ριζοσπάστης» δημοσιέυει τη γνωστή φωτογραφία στην οποία απεικονείζεται η μάνα να θρηνεί πάνω από το νεκρό παιδί της.Ο Γιάννης Ρίτσος συγκλονισμένος από τα γεγονότα, γράφει τον «Επιτάφιο».

Αυτό που κερδήθηκε με το αίμα τους το χάρηκαν οι επόμενες γενιές εργαζομένων.Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν ξεσηκωθείς, όλα ανατρέπονται αν οργανωθείς.

Διαβάστε: Η άγνωστη Ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ

Advertisements